Всички категории

Начало>Новини>фирма Новини

Техника за смяна на ротора на лабораторната центрофуга

Време: 2022-01-24 Хитове : 4

Ако центрофугата не се използва правилно в лабораторията, роторът няма да бъде изваден и процесът на експеримента ще се забави. По принцип роторът не може да бъде изваден от центробежната кухина, което се дължи главно на сцеплението между пружинния патронник и шпиндела на центрофужния двигател. Според дългогодишния опит в използването на центрофуги, по време на центрофугиране, кондензирана вода или небрежно разлята течност може да проникне между шпиндела и централния отвор на ротора. След центрофугиране, ако пружинната цанга не се издърпа бързо и се използва непрекъснато за дълго време, между шпиндела и пружинния патронник ще се появят корозия и сцепление, което води до невъзможност на оператора да извади пружинния патронник. Това явление е по-вероятно да се случи при високоскоростни охладени центрофуги. Ето няколко начина за решаване на този проблем.

1. Опростен метод
Първо, завийте оригиналния заключващ винт и го завийте в отвора за резба на главния вал с винт със същата спецификация на резбата. Обърнете внимание да не завивате накрая докрай. Със съдействието на двама души един човек държи ротора с две ръце и го повдига леко нагоре. Обърнете внимание да не използвате твърде много сила, за да избегнете деформация на опорната рамка на двигателя. Другият човек използва чук, за да събори винта в горната част на шпиндела на двигателя чрез тънък прът. След няколко пъти, роторът може да бъде отделен от главния вал.

2. Метод на специален инструмент
Ако методът, споменат по-горе, не успее да извади ротора, това показва, че състоянието на свързване е сериозно. Препаратът за отстраняване на ръжда може да се пусне в съединението на главния вал и ротора за отстраняване на ръжда и инфилтрация. След като изчакате около ден, използвайте специален теглич, за да извадите ротора. По същия начин първо изберете подходящия размер на теглещото устройство според размера на ротора и след това закопчайте ръката на изтеглящото устройство към долната част на ротора. Главата на винтовия прът на тегача е срещу винта в отвора за резба на главния вал. След изправяне на позицията на теглещия прът на винта се завърта по посока на часовниковата стрелка с гаечен ключ. Съгласно принципа на винтовия механизъм, ръката на дърпача ще произведе огромна сила на теглене и след това роторът ще бъде отстранен от главния вал, от който ще бъде отделен.

3. Ключови точки
(1) Във всеки случай резервният винт трябва да се завинти в отвора за резба на шпиндела, за да се предпази резбата на шпиндела и оригиналния блокиращ винт.
В противен случай, в случай на повреда на оригиналната резба, тя може да бъде превърната в скрап от двигателя.
(2) Сила, за да се разбере подходящото, а не грубо разбиване. Когато съпротивлението е твърде високо, времето за отстраняване на ръждата и инвазия може да се удължи.
(3) След изваждането на ротора външният повърхностен слой на главния вал и повърхностният слой на вътрешния отвор на ротора се полират с фина шкурка за отстраняване на ръждата и се нанася грес за предотвратяване на повторното залепване.

4. Превантивни мерки
(1) За да се подобри ежедневната поддръжка, свързващата повърхност на ротора и главния вал трябва да се избърсва и намазва с грес.
(2) Специално за високоскоростни хладилни центрофуги, не затваряйте вратата на капака веднага след употреба, а оставете влагата, кондензата и корозивния газ в центробежната камера да се изпарят напълно и да се върнат към нормалната температура, преди да затворите вратата на капака.
(3) След всяко центрофугиране извадете ротора възможно най-скоро. Ако роторът не бъде сменен или изваден в продължение на много дни, е много лесно да се предизвика залепване. В най-сериозния случай цялата машина ще бъде бракувана.
(4) Всеки път, когато винтът се затяга, не използвайте твърде много сила. В противен случай това ще доведе до спукване на плъзгащата се резба на винта, а в сериозни случаи двигателят ще бъде бракуван. Когато двигателят се върти обратно на часовниковата стрелка, самият инерционен винт ще произведе сила на затягане по посока на часовниковата стрелка, която може просто да накара ротора да бъде затегнат. Ето защо при затягане на ротора е необходимо само да усетите леко усилие върху китката.

+ 86 731 88137982 [имейл защитен]